Samarbejde mellem Ros Torv og Roskilde Kunstforening

Vi er glade for at have indgået et samarbejde med Ros Torv. Hver måned udstiller udvalgte kunstnere deres værker på Centertorvet på Ros Torv.

Månedens kunstner september 2021: Dorthe Dietz
I september måned kan du opleve kunstneren Dorthe Dietzs værker på centertorvet på RO’s Torv.

Månedens kunstner juni 2021: Gitte Valentiner-Branth

Helt frem til 30. juni kan du opleve kunstneren Gitte Valentiner-Branth på RO’s Torv.
Hendes værker balancerer på kanten af figuration og abstraktion, mellem realisme og fiktion, noget brydes ned og andet bygges op. Rum og flader forskydes og opløses i arkitektoniske strukturer og i flere perspektiver.

Gittes inspiration får hun fra de skarpe kanter på papir og lærred samt perspektiverne på de storslåede, arkitekttegnede villaer typisk i USA eller andre steder i verden, som jeg finder på internettet. De virker enormt fascinerende og symboliserer en form for frihed for mig.

Et gennemgåede træk i alle hendes værker er menneskets fravær. Et malerisk stemningsbillede mellem fantasi og virkelighed, der vidner om store drømme, længsel og frihed.

Oplev hendes flotte malerier på Torvet hele juni måned.

Besøg Gittes hjemmeside - klik her

 

 

Månedens kunstner april 2021: Elisabeth Windelin-Haslund
At male er min passion. Jeg maler akryl på lærred - og større og større. Det er ofte abstrakte landskaber inspireret af udsigter, lys, linjer og farver i landskabet. De første farver vælges intuitivt, og jeg påvirkes mere af stemning og fantasi end begrænser mig til et bestemt sted eller årstid. Billedet ”ender et helt andet sted”.
Som en fugl over land er jeg ”på rejse” ind i et landskabsmotiv for mit indre blik, og nyder processen. Det er mit frirum i en travl hverdag. Jeg glædes hvis beskueren kan lide billedet, og måske endda få erindringer om egne ture.
Billedserien på 4 meter som hænger over Ros Torvs butiksgade kalder jeg ”Stille vand - Store land”, mens de øvrige på væggene under er andre akrylmalerier inspireret af naturen.
Jeg har malet i over 25 år, og maleriet fylder meget i mit liv. Jeg maler fast i atelier, og har løbende taget mange kurser, højskoleophold og senest Billedkunst på Professionshøjskolen. Jeg har tidligere også lavet collager og fuglefabler udstillet bl.a. i Farver Hammers Gård.

(klik på billederne for større version)

 


2020

Månedens kunstner oktober 2020: Maiken Buchwald
Udover at være grafiker og illustrator er Maiken Buchwald uddannet journalist fra Danmarks medie- og journalisthøjskole DMJX. I mere end 30 år har hun arbejdet fuldtids som journalist, og gennem alle disse år stod kunst og maleri stort set på standby. Men for små fire år siden valgte hun et nyt fokus og en ny vej: Journalistikken blev sat på hold, mens maleriet i dag er blevet hendes opslugende og energigivende livsvej.
Maiken Buchwald maler med akrylfarver på lærred, fordi både lærredet og de hurtigttørrende farver appellerer til hendes måde at male på. At male er lidt som at skrive, synes hun:– Man har et „strøg” samme måde som man har en håndskrift. Begge dele udtryk for ens personlighed, men kan selvfølgelig udvikles og forfines. Men også motiverne siger forhåbentligt noget om, hvem jeg er, og hvad jeg har fokus på og værdsætter i livet. Som bl.a. er natur og nærvær, livsglæde og optimisme.

 

Månedens kunstner september 2020: Jens Christian Gjerløff
RO’s Torv byder velkommen til Jens Christian Gjerløff
Hele september kan du opleve kunstneren på RO’s Torv.
Jens Christian Gjerløff – 77 år – har malet siden 2006 ved overgang til pensionstilværelsen. Han fik glæden ved farvesammensætning af kunstneren Alexander Klingspor på Holte Gymnasium og har malet ganske lidt gennem hele livet.
Han indsendte for sjov et maleri til censureret udstilling i 2007 – og fik det antaget. Derefter fik han blod på tanden og malede mere og mere på hobbybasis.
Jens maler abstrakt – retro abstrakt i stærke og glade farver.

Der er en historie tilknyttet alle malerierne der bliver malet med blanke og matte malinger i et tykt lag på træplade, hvilket giver en dybde og interessant effekt. Malingen bliver nærmest lagt på med en speciel teknik uden brug af malertape og det tager ofte 40-60 timer at male et maleri på 60×80 cm.

Besøg Jens Christian Gjerløffs hjemmeside - klik her

I søndags havde kunstforeningen og Jens Chr. Gjerløff fernisering på RO's Torv.
Her fortæller han om Klabautermanden og hans kone.

Månedens kunstner marts 2020: Tommy Andreasen

Kunstneren Tommy Andreasen er 57 år og bor på Østerbro i København. Når han ikke maler, arbejder han som softwareudvikler. Hans malerier er abstrakte, men mange har også et strejf af figuration. Tit er de komplekse og kræver at beskueren tager sig tid til at studere detaljerne. Figurationen opstår tit tilfældigt, som en del af processen. Tommy har aldrig en plan eller et motiv når han starter. Han lader malerierne udvikle sig, og lader hvert nyt penselstrøg være en reaktion eller et svar på de tidligere. Tommy Andreasen er mere interesseret i farver og formers interaktion end i et egenligt motiv. Derfor giver han også sjældent malerierne titler.

 

Månedens kunstner februar 2020: Åge Rokkjær

‘Der er steder, man aldrig glemmer. Der er fortællinger, man altid vil kunne huske. Der er motiver, som altid vil stå lyslevende. Der er kreative processer, som stadig sidder i krop og sjæl. Sådan har jeg det med mine værker. Hver og et har en særlig betydning for mig. En betydning som står knivskarpt, hvor mine ord står i kø for at blive til fortællinger, som jeg gerne vil dele med andre’ fortæller Åge Rokkjær.Det er kunstnerens forestilling og håb, at værkerne er så indlevelsesrige, at fortællinger også vil melde sig hos beskueren og få betydning. Ikke fordi vi nødvendigvis får de samme fortællinger, men fordi værkerne på den måde bliver levende.
Åge Rokkjær har i mere end 30 år arbejdet med billedgrafik med det sigte at nærme sig maleriet så meget, at grafik og oliemaling kunne smelte sammen til en enhed og har herved opnået et unikt billedsprog, kaldet pitchers.

Hele februar kan du opleve Åge Rokkjærs værker på RO’s Torv.

Månedens kunstner januar 2020: Marianne Fischer

Hele januar kan du opleve Marianne Fischers olie- og akrylmalerier på RO’s Torv.

 

”Jeg har altid holdt meget af vand. Vi kan ikke leve uden vand, men vi drukner også, hvis vi får for meget af det. Vand forstærker livet: Når vi svømmer hen over mørkt vand, kan angsten gribe os, for vi ved ikke, hvad der er dernede. Samtidig er livet aldrig lysere og mere strålende, end når solen spejler sig i vandet. Livet kan blænde os, når vi ser ned i vandet.  Vand forvandler sig efter årstiderne og efter vejret. Vand kan være hårdt og blive til is, små krystaller og rimfrost. Vand kan være damp og lægge en blid tåge ind over vores verden”, fortæller Marianne Fischer.

Billederne har mange lag, først en bund af akrylmaling og derefter olie henover.

Marianne Fischer er udover at være kunstner også præst i Albertslund. Forholdet til Gud ligger som en naturgiven undertone i mange af billederne på trods af, at motiverne ikke direkte har kristne symboler.


2019

Månedens kunstner november 2019: Gunhild Rasmussen
Søndag den 3. november blev månedens kunstner på Ros Torv, Gunhild Rasmussen, præsenteret ved en sjov event. Hun har gennem årene lavet mærkaterne til Bryggeri Hornbeer’s øl.  Så ud over hun præsenterede sine fine og sjove værker, var Hornbeer tilstede, så vi kunne prøvesmage, og Gunhild kunne fortælle om sit arbejde.

 

Månedens kunstner oktober 2019: Niels-Ole Ravn, billedkunstner
Niels-Ole Ravns værker er abstrakte og ekspressive og kunstneren beskriver dem selv med ordene ‘mystik, antydninger og forladthed’. Værkerne er skabt i et meget ekspressivt formsprog med stor vildskab i håndteringen af malespartler og store mængder maling i mange lag. Dybe jordfarver i baggrunden bliver ofte udsat for et væld af ”pangfarver”. 

Månedens kunstner september 2019: Sanne Kristensen, fotograf og billedekunstner
Naturkunst er kunstværker skabt af naturens materialer.  Vi ser fx en sten eller et træ, men vores forestillingsevne gør, at vi måske ser noget helt forskelligt.  At se – er helt individuelt!   Sanne Kristensen vil gerne vise noget af naturens virkelighed på en ny måde og ud fra nye synsvinkler. Med kunsten prøver hun at vise eller pege på uopdagede ting – at skabe et nyt fokus. At lave kunst er jo at ændre, men at ændre er en kunst.
Sanne Kristensen har valgt at skabe egne verdener og fiktive væsner. I mange billeder kombineres geometriske figurer, arkitektur og linjer med naturens materialer.
Således brydes med fotografiets tradition, som et dokumentarisk medie. Ved at sammensætte foto i flere lag, spejle eller bruge andre redigeringsteknikker og metoder, opnås en ny og anderledes virkelighed, som herefter bliver trykt på papir, plader eller lærred. Dernæst maler Sanne Kristensen på nogle af billederne. På den måde kan fotografiets virkelighed ophæves og nye vinkler på naturen kan opleves – afhængig af beskuerens egen baggrund, relationer og tanker.

 

Månedens kunstner juni 2019: Jan Unger
Pressefotograf Jan Unger har efter flere årtier som reklame- og pressefotograf vendt linsen mod alternative motiver og er sprunget ud som kunstner. Han finder glæde ved at se på kendte motiver på en anden måde og ønsker, at billederne skal videreformidle en følelse og ikke kun fastholde.

Månedens kunstner maj 2019: Kresten Vestbjerg

Kresten Vestbjerg Andersens værker er figurative, grafiske og hælder i retning af popart og comics, gerne med et komisk twist. Kunstneren har en baggrund fra tegnefilmsbranchen som medinstruktør og artdirector på filmene Terkel I Knibe, Rejsen til Saturn, Ronal Barbaren og ikke mindst Ternet Ninja.

Månedens kunstner april 2019: Lis Højmann
Alt det Line oplever, ser og læser, bliver til nye motiver på hendes nethinde og kanaliseres ud gennem hendes pensel. Lines malerier er ofte inspireret af naturen med dens vidder, dybde, mønstre og linjer. Hun arbejder både i det abstrakte og figurative felt. Lines malerier er koloristiske og farvernes indbyrdes samspil og modspil – væves sammen til en smuk fortælling.

Månedens kunstner februar 2019: Kirsten FagerliKunst har evnen til at gå i dialog med betragteren, som den således skaber en personlig betydning for.
Kirsten Fagerlis ønske er, at betragteren i dialog med hendes malerier bliver berørt følelsesmæssigt af noget udefinerbart.
Kirsten Fagerli er seminarieuddannet lærer fra Marselisborg Seminarium og har desuden en PD-uddannelse i Billedkunst og Æstetik fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Hun både underviser og laver kurser, workshops og udstillinger.
Hendes billedmæssige udtryk er en proces i konstant udvikling, og malerierne er letgenkendelige. Kirsten arbejder oftest i serier, hvor hun frembringer et antal billeder, som har det samme tema eller den samme teknik.

Månedens kunstner januar 2019: Lis Just

Kunstner Lis Just er inspireret af Søren Kirkegaard og Rudolf Steiner og søger gennem sine malerier at finde indgange til andre dimensioner. Dimensioner hvori Lis Just kan opfange små glimt af den evighedsfølelse, der skaber en tilstand af salighed.

 


 2018

Månedens kunstner november 2018: Gunhild Rasmussen

Gunhild Rasmussen bor i Hornsherred, hvor hun har galleri og atelier på bryggeriet Hornbeer. Derfor kan der ofte godt dufte af malt og humle, og det er med til at inspirere Gunhild i hendes arbejde med kunsten. Maleriet er en sidebeskæftigelse, som hun sætter meget højt, og hun har altid interesseret sig for tegning og maleri, og brugen af masser af dejlige og livsglade farver. Det gør hun også flittigt brug af, når hun maler motiverne der ligger til grund for Hornbeers øletiketter. ”Jeg vil gerne gøre dem sjove og humørfyldte, finurlige og ofte lidt naive figurer. Det er en helt anden del af mit udtryk på lærredet, og det er sjovt at arbejde med så forskellige motiver” udtaler Gunhild.

Månedens kunstner oktober 2018: Mette Udengaard

Det er abstrakte landskaber med små figurer, der dukker frem i en form for storytelling, når Mette Udengaard er månedens kunstner på RO’s Torv i oktober. Malerierne leder tankerne hen på en eventyrverden, hvor det velkendte støder op til det ukendte. Mellem former og farver kan beskueren selv finde sine egne små historier og budskaber.

Månedens kunstner september 2018: Anette Roelsgaard Madsen


Det er abstrakt billedkunst, der i september vil pryde RO’s Torvs vægge, når kunstneren Anette Roelsgaard Madsen er månedens kunstner på Torvet. Anette Roelsgaard Madsen er og har altid været meget fascineret af mønstre af enhver art, hvilket også kommer til udtryk i hendes farverige billeder. Inspirationen findes især i naturen, og billederne indeholder universer, der giver plads til beskuerens undren, nysgerrighed og fantasi.

Månedens kunstner august 2018: Annelise Bentsen
Annelise Bentsen er tidligere uddannet operasanger og inspirationen til hendes malerier finder hun derfor gerne i musikken, inden for teaterverdenen samt i naturen, drømme og eventyr. Hun blander farver, former og arbejder i mange lag for at kunne udtrykke et mystisk fantasiunivers. Malerierne er figurative og hun maler både i olie og akryl.

Månedens kunstner juni og juli 2018: Helge Nordstrøm

Månedens kunstner i april og maj 2018: Holger Bak

Det er de store fotografisk inspirerede malerier, der vil pryde RO’s Torvs vægge, når kunstneren Holger Bak er april måneds kunstner på Torvet. Holger Bak bruger fotografiet som konkrete forlæg til sine oliemalerier, og fotografiet fungerer derfor både som kreativt bindeled og et praktisk redskab til at huske motivets særlige fremtoning. I den maleriske bearbejdning af fotografiet tilføjes billedet en fornyet kompleksitet ved en kraftig nuancering af lysvirkninger, der giver malerierne deres eget udtryk. På billedet til højre ses Holger ved ferniseringen på Ros Torv.

Månedens kunstner i marts 2018: Anne-Marie Elmbak

Anne-Marie Elmbak bliver næste levende billede i rækken af kunstmalere, der på skift pryder RO’s Torvs hvide vægge med farverige malerier og kunstværker. Selvom malerierne fylder meget i Anne-Marie Elmbaks kunstneriske univers, så startede det hele med en uddannelse inden for broderi – og dermed et speciale, som senere har bragt hende rundt i ind- og udland som designer, underviser og foredragsholder. I sit nuværende arbejde fokuserer Anne-Marie Elmbak især på at skabe et udtryk, der blander det kontrollerede med det intuitive.

Månedens kunstner i februar 2018: Lone Holde
Lone Holde udtrykker sig i både akryl, akvarel, pastelkridt og collage, og hendes billeder spænder fra det sarte lyriske til det ekspressive og dynamiske.

Månedens kunstner i januar 2018: Pernille Helleskov Pedersen
Pernille Helleskov Pedersen vandt første prisen ved Roskilde Åben 2017. Pernille er fascineret af menneskets meget individuelle og særegne historier og har arbejdet siden hun var ganske ung med blyant og akvarel. Læs mere om Pernille


 

 2017

 • Januar: Tale Øksendal - I januar var det årets Nordea kunstner i 2016, Tale Øksendal,
  som udstillede sin kunst.
 • Februar: Liz Berry - I februar mødte vi Liz Berry Østergaard, som vandt 1. prisen ved årets
  Roskilde Åben i Roskilde Kunstforening i 2016.
 • Marts: Kate Piil - I marts måned udstiller Kate Piil som vandt Roskilde Avis' pris.

 


 

 • April: Blomster billedeworkshop søndag den 2. april
 • Maj: I maj kan du møde Knud Milo Diemer, som er autodidakt billedkunstner og fortæller sine historier gennem surrealistiske malerier med en undertone af humor. Knud Milo Diemer beskæftiger sig meget med filosofiske overvejelser i både det store og det små. Med livets mening og afslutning såvel som med hverdagens trakasserier. Alt er relevant. Også guleroden!
  Knud Milo vandt i øvrigt 2. prisen ved årets Roskilde Åben i Roskilde Kunstforening i 2016

 • Juni: For juni måneds billedkunstner Erik Schwarzbart er kunstneriske fællesskaber essentielt i hans virke med kunsten, som altid har haft en social dimension. Samtidig er hans udgangspunkt, at det seriøse billedarbejde ikke kan adskilles fra den personlige udvikling. Det gælder både når han arbejder med sine egne værker og når han vejleder andre i kunstprocessen.
 • Juli:  Månedens kunstner var Else Vinæs. Else Vinæs’ kunst afspejler et glimt af virkeligheden og illustrerer, hvad øjet ser og sjælen føler. Realismen ophæves og der skabes et billedsprog, hvor fiktionen danner en ny helhed.
 • August: I august kunne du møde Bodil Brask, som har tegnet og malet stort set hele sit liv – ved siden af hendes virke i psykiatrien og den sociale sektor. Og det er netop i mødet med andre mennesker, hun finder inspiration til mange af sine værker. Når Bodil Brask går i gang med pastel, akryl og tusch, bliver skæbner og situationer omsat til farverige, livfulde landskaber og billeder på alt det, der er menneskeligt.
 • November : Robin Skjoldborg er født i 1963 i Kenya. Han begyndte som selvstændig fotograf i 1986 og har siden fotograferet en lang række danske og udenlandske personligheder til magasiner, aviser og pressefotos samt pladeomslag til bl.a. D-A-D, Sanne Salomonsen, Aqua, Nephew, Thomas Helmig og Kim Larsen.
 • December: Jan Brolykke, der både bor og arbejder i byen, startede sin professionelle kunstnerkarriere i RoskildeGalleriet, og har tidligere bl.a. været med til at skabe Galleri LABR på Vindeboder sammen med sin kunstnerkollega Henrik Laursen
  I dag holder han til i kunstnerfællesskabet Atelier Under ved den Gamle Spritfabrik, og herfra bruger han bl.a. sin kunstneriske baggrund til at rådgive både private og offentlige virksomheder om indretning med kunst.