Samarbejde mellem Ros Torv og Roskilde Kunstforening

Vi er glade for at have indgået et samarbejde med Ros Torv. Hver måned udstiller udvalgte kunstnere deres værker på Centertorvet på Ros Torv.

Månedens kunstner september 2019: Sanne Kristensen, fotograf og billedekunstner
Naturkunst er kunstværker skabt af naturens materialer.  Vi ser fx en sten eller et træ, men vores forestillingsevne gør, at vi måske ser noget helt forskelligt.  At se – er helt individuelt!   Sanne Kristensen vil gerne vise noget af naturens virkelighed på en ny måde og ud fra nye synsvinkler. Med kunsten prøver hun at vise eller pege på uopdagede ting – at skabe et nyt fokus. At lave kunst er jo at ændre, men at ændre er en kunst.
Sanne Kristensen har valgt at skabe egne verdener og fiktive væsner. I mange billeder kombineres geometriske figurer, arkitektur og linjer med naturens materialer.
Således brydes med fotografiets tradition, som et dokumentarisk medie. Ved at sammensætte foto i flere lag, spejle eller bruge andre redigeringsteknikker og metoder, opnås en ny og anderledes virkelighed, som herefter bliver trykt på papir, plader eller lærred. Dernæst maler Sanne Kristensen på nogle af billederne. På den måde kan fotografiets virkelighed ophæves og nye vinkler på naturen kan opleves – afhængig af beskuerens egen baggrund, relationer og tanker.

 

Månedens kunstner juni 2019: Jan Unger
Pressefotograf Jan Unger har efter flere årtier som reklame- og pressefotograf vendt linsen mod alternative motiver og er sprunget ud som kunstner. Han finder glæde ved at se på kendte motiver på en anden måde og ønsker, at billederne skal videreformidle en følelse og ikke kun fastholde.

Månedens kunstner maj 2019: Kresten Vestbjerg

Kresten Vestbjerg Andersens værker er figurative, grafiske og hælder i retning af popart og comics, gerne med et komisk twist. Kunstneren har en baggrund fra tegnefilmsbranchen som medinstruktør og artdirector på filmene Terkel I Knibe, Rejsen til Saturn, Ronal Barbaren og ikke mindst Ternet Ninja.

Månedens kunstner april 2019: Lis Højmann
Alt det Line oplever, ser og læser, bliver til nye motiver på hendes nethinde og kanaliseres ud gennem hendes pensel. Lines malerier er ofte inspireret af naturen med dens vidder, dybde, mønstre og linjer. Hun arbejder både i det abstrakte og figurative felt. Lines malerier er koloristiske og farvernes indbyrdes samspil og modspil – væves sammen til en smuk fortælling.

Månedens kunstner februar 2019: Kirsten FagerliKunst har evnen til at gå i dialog med betragteren, som den således skaber en personlig betydning for.
Kirsten Fagerlis ønske er, at betragteren i dialog med hendes malerier bliver berørt følelsesmæssigt af noget udefinerbart.
Kirsten Fagerli er seminarieuddannet lærer fra Marselisborg Seminarium og har desuden en PD-uddannelse i Billedkunst og Æstetik fra Danmarks Pædagogiske Universitet. Hun både underviser og laver kurser, workshops og udstillinger.
Hendes billedmæssige udtryk er en proces i konstant udvikling, og malerierne er letgenkendelige. Kirsten arbejder oftest i serier, hvor hun frembringer et antal billeder, som har det samme tema eller den samme teknik.

Månedens kunstner januar 2019: Lis Just

Kunstner Lis Just er inspireret af Søren Kirkegaard og Rudolf Steiner og søger gennem sine malerier at finde indgange til andre dimensioner. Dimensioner hvori Lis Just kan opfange små glimt af den evighedsfølelse, der skaber en tilstand af salighed.

Månedens kunstner november 2018: Gunhild Rasmussen

Gunhild Rasmussen bor i Hornsherred, hvor hun har galleri og atelier på bryggeriet Hornbeer. Derfor kan der ofte godt dufte af malt og humle, og det er med til at inspirere Gunhild i hendes arbejde med kunsten. Maleriet er en sidebeskæftigelse, som hun sætter meget højt, og hun har altid interesseret sig for tegning og maleri, og brugen af masser af dejlige og livsglade farver. Det gør hun også flittigt brug af, når hun maler motiverne der ligger til grund for Hornbeers øletiketter. ”Jeg vil gerne gøre dem sjove og humørfyldte, finurlige og ofte lidt naive figurer. Det er en helt anden del af mit udtryk på lærredet, og det er sjovt at arbejde med så forskellige motiver” udtaler Gunhild.

Månedens kunstner oktober 2018: Mette Udengaard

Det er abstrakte landskaber med små figurer, der dukker frem i en form for storytelling, når Mette Udengaard er månedens kunstner på RO’s Torv i oktober. Malerierne leder tankerne hen på en eventyrverden, hvor det velkendte støder op til det ukendte. Mellem former og farver kan beskueren selv finde sine egne små historier og budskaber.

Månedens kunstner september 2018: Anette Roelsgaard Madsen


Det er abstrakt billedkunst, der i september vil pryde RO’s Torvs vægge, når kunstneren Anette Roelsgaard Madsen er månedens kunstner på Torvet. Anette Roelsgaard Madsen er og har altid været meget fascineret af mønstre af enhver art, hvilket også kommer til udtryk i hendes farverige billeder. Inspirationen findes især i naturen, og billederne indeholder universer, der giver plads til beskuerens undren, nysgerrighed og fantasi.

Månedens kunstner august 2018: Annelise Bentsen
Annelise Bentsen er tidligere uddannet operasanger og inspirationen til hendes malerier finder hun derfor gerne i musikken, inden for teaterverdenen samt i naturen, drømme og eventyr. Hun blander farver, former og arbejder i mange lag for at kunne udtrykke et mystisk fantasiunivers. Malerierne er figurative og hun maler både i olie og akryl.

Månedens kunstner juni og juli 2018: Helge Nordstrøm

Månedens kunstner i april og maj 2018: Holger Bak

Det er de store fotografisk inspirerede malerier, der vil pryde RO’s Torvs vægge, når kunstneren Holger Bak er april måneds kunstner på Torvet. Holger Bak bruger fotografiet som konkrete forlæg til sine oliemalerier, og fotografiet fungerer derfor både som kreativt bindeled og et praktisk redskab til at huske motivets særlige fremtoning. I den maleriske bearbejdning af fotografiet tilføjes billedet en fornyet kompleksitet ved en kraftig nuancering af lysvirkninger, der giver malerierne deres eget udtryk. På billedet til højre ses Holger ved ferniseringen på Ros Torv.

Månedens kunstner i marts 2018: Anne-Marie Elmbak

Anne-Marie Elmbak bliver næste levende billede i rækken af kunstmalere, der på skift pryder RO’s Torvs hvide vægge med farverige malerier og kunstværker. Selvom malerierne fylder meget i Anne-Marie Elmbaks kunstneriske univers, så startede det hele med en uddannelse inden for broderi – og dermed et speciale, som senere har bragt hende rundt i ind- og udland som designer, underviser og foredragsholder. I sit nuværende arbejde fokuserer Anne-Marie Elmbak især på at skabe et udtryk, der blander det kontrollerede med det intuitive.

Månedens kunstner i februar 2018: Lone Holde
Lone Holde udtrykker sig i både akryl, akvarel, pastelkridt og collage, og hendes billeder spænder fra det sarte lyriske til det ekspressive og dynamiske.

Månedens kunstner i januar 2018: Pernille Helleskov Pedersen
Pernille Helleskov Pedersen vandt første prisen ved Roskilde Åben 2017. Pernille er fascineret af menneskets meget individuelle og særegne historier og har arbejdet siden hun var ganske ung med blyant og akvarel. Læs mere om Pernille

 

Oversigt over "Månedens kunstner" i 2017:

 • Januar: Tale Øksendal - I januar var det årets Nordea kunstner i 2016, Tale Øksendal,
  som udstillede sin kunst.
 • Februar: Liz Berry - I februar mødte vi Liz Berry Østergaard, som vandt 1. prisen ved årets
  Roskilde Åben i Roskilde Kunstforening i 2016.
 • Marts: Kate Piil - I marts måned udstiller Kate Piil som vandt Roskilde Avis' pris.

 


 

 • April: Blomster billedeworkshop søndag den 2. april
 • Maj: I maj kan du møde Knud Milo Diemer, som er autodidakt billedkunstner og fortæller sine historier gennem surrealistiske malerier med en undertone af humor. Knud Milo Diemer beskæftiger sig meget med filosofiske overvejelser i både det store og det små. Med livets mening og afslutning såvel som med hverdagens trakasserier. Alt er relevant. Også guleroden!
  Knud Milo vandt i øvrigt 2. prisen ved årets Roskilde Åben i Roskilde Kunstforening i 2016

 • Juni: For juni måneds billedkunstner Erik Schwarzbart er kunstneriske fællesskaber essentielt i hans virke med kunsten, som altid har haft en social dimension. Samtidig er hans udgangspunkt, at det seriøse billedarbejde ikke kan adskilles fra den personlige udvikling. Det gælder både når han arbejder med sine egne værker og når han vejleder andre i kunstprocessen.
 • Juli:  Månedens kunstner var Else Vinæs. Else Vinæs’ kunst afspejler et glimt af virkeligheden og illustrerer, hvad øjet ser og sjælen føler. Realismen ophæves og der skabes et billedsprog, hvor fiktionen danner en ny helhed.
 • August: I august kunne du møde Bodil Brask, som har tegnet og malet stort set hele sit liv – ved siden af hendes virke i psykiatrien og den sociale sektor. Og det er netop i mødet med andre mennesker, hun finder inspiration til mange af sine værker. Når Bodil Brask går i gang med pastel, akryl og tusch, bliver skæbner og situationer omsat til farverige, livfulde landskaber og billeder på alt det, der er menneskeligt.
 • November : Robin Skjoldborg er født i 1963 i Kenya. Han begyndte som selvstændig fotograf i 1986 og har siden fotograferet en lang række danske og udenlandske personligheder til magasiner, aviser og pressefotos samt pladeomslag til bl.a. D-A-D, Sanne Salomonsen, Aqua, Nephew, Thomas Helmig og Kim Larsen.

  Månedens kunstner i december 2017: Jan Brolykke
  Jan Brolykke, der både bor og arbejder i byen, startede sin professionelle kunstnerkarriere i RoskildeGalleriet, og har tidligere bl.a. været med til at skabe Galleri LABR på Vindeboder sammen med sin kunstnerkollega Henrik Laursen

  I dag holder han til i kunstnerfællesskabet Atelier Under ved den Gamle Spritfabrik, og herfra bruger han bl.a. sin kunstneriske baggrund til at rådgive både private og offentlige virksomheder om indretning med kunst.