Subjektiv virkelighed

Fotografiske indtryk

Udstillingsperiode: 19.8. – 28. 10. 2023.

Subjektiv virkelighed

Fotografiske indtryk

 

UDSTILLINGEN ER FORLÆNGET TIL 28/10

 

To fotografer, Henning Christiansen og Gorm Pedersen, er blevet bragt sammen og et frugtbart samarbejde er opstået. Dette samarbejde har resulteret i en fælles udstilling i Palæfløjen, der åbner 19.8.2023.

Kunstnerne præsenterer sig selv og deres kunst således:

Henning Christiansen

Jeg har fotograferet i mange år uden særligt formål eller kunstneriske ambitioner, men brugt det til at dyrke min personlige oplevelse af den fascinerende, visuelle verden, vi er omgivet af. Venner og kolleger har sagt pæne ting om mine billeder og nærmest presset mig til at dele dem videre i form af udstillinger, ophængninger og web, og i den proces er jeg er blevet mere bevidst om mig selv som kunstner.

Mine billeder dækker et bredt spektrum af motiver, og med få undtagelser er de ikke planlagt (og slet ikke gennemtænkt) på forhånd. Virkeligheden serverer dem for mig, og det subjektive kommer ind, når jeg vælger ud, afgrænser og laver tricks og fiduser med kameraet. Kompositioner lader jeg opstå intuitivt, hvilket jeg egentlig altid har gjort, men er blevet mere bevidst om det som en egentlig metodik. Udtryksmæssigt spænder billederne fra det totalt abstrakte til (tilsyneladende) naturalistiske gengivelser. Nogle gange fremhæves et mystisk eller eksplicit betydningslag, og andre gange er det ren fascination af en grafisk virkning. De senere år har jeg også fotograferet i cirkus, hvor det er den enkelte artist, der er mit hovedfokus, som man også kan se på denne udstilling.

Til dagligt er jeg professor i Datalogi på RUC, og fotografiet er henvist til hvornår der lige kan blive tid til det, og iblandet alle de andre gøremål, der nu skal passes.

Udstillinger: ”Udvalgte fotografier 1991–2015” Roskilde Universitetsbibliotek 2015 og Roskilde Bibliotek 2016. ”Hyldest til cirkusartist Tetiana Korenieva” Roskilde Universitetsbibliotek 2019/2020. ”Dukker og mennesker” Roskilde Kunstforening 2023.

Website: lacrepegalante.org

 

Gorm Pedersen

Mine fotografier er resultater af en oplevelsesproces. Jeg prøver at lave billeder, som mit øje så motivet og som jeg oplevede situationen. Kameraet er mit primære værktøj, men efter den fotografiske optagelse kommer computeren i spil og giver mig værktøjer til at fremhæve den stemning, jeg oplevede, og understrege de indtryk, jeg fik. På den måde kan man godt sige, at mine billeder er en slags dokumentation – ikke nødvendigvis af en objektiv virkelighed, men af en subjektiv virkelighed, en oplevelse. Det er denne oplevelse, jeg gerne vil dele med beskueren.

Virkemåderne i mit fotografiske arbejde er ofte forenkling – nogle gange helt ned til det minimalistiske. – indsnævring og fokusering på udvalgte detaljer, og stram beskæring. Billederne er ofte sort-hvide - det bidrager til forenklingen og fokuseringen.

Jeg er autodidakt fotograf og brugte i en årrække mest fotografiet til dokumentation i forbindelse med mit arbejde som antropolog og ulandskonsulent. Sideløbende tog jeg imidlertid også andre billeder, som jeg ikke altid vidste, hvad jeg skulle bruge til, men som blot bad om at blive taget, fordi der var et eller andet ved motivet, stedet, eller stemningen, der tiltrak mig og fik mig til at stoppe op. Det er denne sidste type af billeder, der i dag er hovedfokus for mit fotografiske arbejde.

Udstillinger: Jeg har udstillet adskillige steder i de seneste år bl.a. i Galleri Farver Hammers Gård (Roskilde), Kunst På Musicon kunstfestivaler, KunstSmedjen på Musicon, Lejre Kunstforening, Roskilde Kommunes Kunstforening, Kunstforeningen Humlen, og jeg har i en årrække fået billeder antaget på den censurerede udstilling Roskilde Åben.

Medlemskaber: Jeg er medlem af den sjællandske kunstnersammenslutning Circulus og af Fotoklubben Negativ Roskilde.

 

 

Udstillingsperiode: 19.8. – 28. 10. 2023.
Fernisering: Lørdag d. 19.8. 2023 kl. 12-14
Sted: Palæfløjen Roskilde Kunstforening, Stændertorvet 3 c, 4000 Roskilde
Åben: tirs. – søn. Kl. 12 – 16. Gratis adgang

KUNSTNERAFTEN
Onsdag den 30. august kl. 19 i Roskilde Kunstforenings lokaler i Palæfløjen

I anledning af den aktuelle udstilling
SUBJEKTIV VIRKELIGHED – To fotografiske udtryk
vil de to kunstnere Henning Christiansen og Gorm Pedersen fortælle om tankerne bag udstillingen og deres værker.

Gratis adgang for alle. Tilmelding ikke nødvendig.