Gotlands historie v/ cand. mag. Kathrine Bjerregaard

1. gang :

Søren Norby
Søren Norby var søn af en fattig adelsmand men avancerede i den danske flåde og vandt sit ry; først under kong Hans, siden under kong Christian 2. Sidst nævnte var han tro mod til det sidste og da han modtog brev fra det danske rigsråd, som fortalte, at kongen var flygtet til Nederlandene, forskansede Norby sig på Gotland. Uden forbundsfæller og uden udsigt til undsætning blev Norby sat på en hård prøve. Forsyninger og proviant skaffede han sig ved at kapre svenske og hanseatiske handelsskibe ud for Gotlands kyster og han slog endda sin egen mønt. På dybt vand, og uden beføjelse, kaldte han sig: "Høvedsmand på Gotland og General i Østersøen”. Dette foredrag fortæller historien om Danmarkshistoriens største pirat.

2. gang :

Skatteøen!
Gotland udgør mindre end 1 % af Sveriges areal. Alligevel er 2/3 af svenske vikingtidsskatte fundet på øen. Udgravninger fortæller os, at Gotland allerede i 700-tallet var centrum i et vidt forgrenet handelsnetværk, som strakte sig fra Birka til Byzans. Verdens suverænt største vikingeskat blev fundet i sommeren 1999 på en mark nær Spilling på det nordøstlige Gotland. Spillingsskatten, som den blev kaldt efter sit fundsted, er langtfra det eneste fund på Gotland, som har budt på mængder af sølvmønter og andre værdier. Alt i alt har de svenske arkæologer fundet 160.000 sølvmønter på Gotland. Hovedparten kan spores til lande i nutidens Mellemøsten. Historikere forsøger nu at finde svar på hvordan al denne rigdom kom til den lille ø, hvis naturrigdomme udelukkende består af træ og sten?

3. gang :

Linnés Gotlands- og Ölandsrejse i 1741
Carl Linné blev født i 1707 i et lille, usselt træhus i Småland, Sverige. Hans far var hjælpepræst og pengene var små. Men Carl var videbegærlig og fik en god uddannelse. Allerede som 19-årig udgav han sin første bog men ingen kunne have forudset at han ville komme til at forandre botanisk videnskab. “Sverige är rikt på allt!” fastslog han i sin tiltrædelsesforelæsning i Uppsala, inden han drog på ekspedition til Gotland. Hans formål var at kortlægge flora og fauna på øerne, men også beskrive folkekulturen. Undervejs skrev Linné udførligt i sin dagbog som siden hen blev udgivet i en stærkt redigeret form. Originalen ligger i dag i London hos The Linnean Society. Det er Linnés originale rejsedagbog og foredragsholderens rejser i Linnés fodspor, som danner grundlag for foredraget.

4. gang :

Petrus de Dacia
Hans navn var Petrus de Dacia men i dag er han kendt som “Sveriges første forfatter”. Petrus blev født på Gotland og døde 54 år efter samme sted. Men mellem fødslen i 1235 og døden kom Petrus vidt omkring i sin tids Europa og man kan vha. kilder sporer ham vandrende omkring i Europa: Bologna, Paris, Køln, Oslo, Ribe, Århus, Odense, Kalundborg, Uppsala, Stockholm, Kalmar og selvfølgelig hjemme på Gotland. Petrus var dominikanermunk og som sådan foretog han sine rejser til fods, klædt i en sort kappe med sandaler og en grov vandrestav. Men Petrus’ livsværk var ikke at rejse eller at skrive rejsebøger, det var at redde en ung, from kvindes skæbne nær Køln. De to var pennevenner livet ud og det er deres breve som danner grundlag for et foredrag om gudstro og rejser i middelalderen.

Sted: Byens Hus, Stændertorvet

4 gange : hver tirsdag fra d. 22. oktober til d. 12. november kl. 19.00-21.00.

Pris : 350 kr

 

Tilmelding klik her