Karen Blixen og verdenslitteraturen
(fortsat efter Corona) v/ mag.art. Ivan Z. Sørensen

4 gange kl 19.00 i Palæfløjen, Stændertorvet 3, Roskilde 16. november, 23. november, 30. november, 7. december

Pris: 280 kr

1. gang 16.11.2020

Karen Blixen og Shakespeare

I Blixens “Alkmene” (fra Vinter-Eventyr, 1942) er navnet ’Perdita’ en nøgle til en fortolkning af fortællingen, fordi det direkte henviser til Shakespeares komedie Et vintereventyr. Blixens ’modfortælling’ er derimod tragisk! Også Blixens utallige henvisninger til andre Shakespeare-stykker inddrages, bl.a. Hamlet, Stormen og En skærsommernatsdrøm).

2. gang: 23.11.2020

Karen Blixen og Heloise

Blixens “Heloïse” (fra Vinter-Eventyr, 1942) handler om krig og kærlighed. Det er en typisk blixensk ’modhistorie’ til middelalderens berømte kærlighedsaffære mellem filosoffen Abelard og hans kloge elev Heloi?se, og til St. St. Blichers og andres genfortælling af denne historie. Men Blixens hovedperson er også en heltinde – på linje med Babette.

3. gang: 30.11.2020

Isak Dinesen og amerikanerne (Avedon og Capote)

Vrede og bitterhed overvældede Karen Blixen, da hun så de fotos den berømte fotograf Richard Avedon tog af hende i 1957 – på foranledning af hendes gode ven, Truman Capote. Hvem var Avedon og Capote, og hvad var deres ’projekt’? Blixen tilgav omsider amerikanerne, bl.a. ved raffineret og humoristisk storytelling (i essayet “Den store Gestus” i Skygger paa Græsset, 1960).

4. gang: 7.12.2010

Isak Dinesen og Hannah Arendt

Vi følger Isak Dinesen pa? hendes tur til New York i 1959. Her overværede bl.a. filosoffen Hannah Arendt hendes optræden: “Hun var som et genfærd fra gud ved hvor og hvorna?r. Og endda mere overbevisende end pa? skrift. Også: a great lady.” Forfatteren Dinesen og filosoffen Arendt, hvad havde de to tilfælles? Jo, storytelling! Fra Arendt i 1957 første gang stiftede bekendtskab med Isak Dinesen har hun igen og igen brugt hende i sin tænkning om fortællingens betydning for det moderne menneske (ikke mindst fortællingen “Dykkeren” fra Skæbne-Anekdoter, 1958).

 

Tilmelding - KLIK HER