Ehrengard, forførelsens kunst

v/ Ivan Z Sørensen, forfatter, mag.art. og cand.mag

Lørdag d 25.11 kl 10.00 til 14.30

 

Ehrengard, forførelsens kunst

v/ Ivan Z Sørensen, forfatter, mag.art. og cand.mag


Lørdag d 25.11 kl 10.00 til 14.30
Sted: Palæfløjen, Stændertorvet 3
Pris: 260 kr

”Ehrengard. Forførelsens kunst” er titlen på en kommende Netflix-film af Bille August og med kostumer og decoupager af Dronning Margrethe. ”
Ehrengard” blev Karen Blixens sidste fortælling; hun kaldte den i et brev ”Forførerens Dagbog”, ment som et ironisk modspil til Kierkegaard. Historien handler om en intrige ved hoffet i fyrstedømmet Babenhausen.

Vi læser og gennemgår ”Ehrengard” med særligt hensyn til forførelsesmotivet i forhold til spillet mellem den unge hofdame Ehrengard og kunstneren Cazotte. Her er alle de kirkegaardske elementer til en solid forførelse: musikken, omgivelserne, blikket, ordet, rødmen… Men ikke mindst: Blixens humoristiske venden op og ned på det hele!

Vi undersøger de mange stemmer og billeder, som på sædvanlig blixensk vis er indlejret i teksten, foruden Kierkegaard bl.a. Goethe og Lacloc’ ”Farlige forbindelser” samt kunstværker af Lorrain og Michelangelo. Hele dette udenomsværk bliver betydningsbærende i fortællingen – og perspektiverer den på det fornøjeligste. – Vi ser undervejs klip fra italienske Emidio Grecos filmatisering af Ehrengard fra 1982 – til sammenligning med Bille August’ værk.

Foredraget afholdes i samarbejde med Roskilde Folkeuniversitet.

 

Tilmeld dig her