Parløb

Udstillingen løber fra 11. marts til og med 16. april 2023.

Udstillingen består afværker af Else Roasun og Jean Moreaux (et afdød dansk/fransk ægtepar).

Hvordan inspirerer og påvirker to kunstnere hinanden? Hvordan kan man se, at to kunstnere fulgtes ad, indåndede den samme luft og bevægede sig i det samme kunstneriske og politiske klima i Europa gennem 4 årtier?

Denne udstilling handler om kunstnerægteparret danske Else Raasum (1942-2017) og franske Jean Moreaux (1938-2001). De møder hinanden på kunstakademiet i Paris i 1963, forelsker sig hovedkulds i hinanden, og hurtigt gifter de sig. De næres af de samme kompromisløse drømme og trangen til at skabe, og i modsætning til mange andre ensomme kunstnerliv levede Raasum og Moreaux sammen om kunsten. Skæbnen ville at de ikke fik børn, og viljen tilsagde dem ikke at spilde tiden med ligegyldigt lønarbejde. Så de levede for og af deres kunst resten af livet, alt imens de tog ophold i en række europæiske lande, Frankrig, Holland, Belgien og Italien.

Begge springer de tidligt ud som selvstændige kunstnere med deres eget originale udtryk, og begge udtrykker de sig både i maleri og skulptur.

Else Raasum er først og fremmest skulptør, for hendes originale ekspressionistiske formsprog oplever vi allerbedst, når hun former og farvelægger ler, acrylplast eller alabast. Blandt højdepunkterne er en stor udendørsskulptur af fiberbeton til en skolegård i Legnano uden for Milano, som børnene kunne kravle i.

Jean Moreaux er først og fremmest en ekspressionistisk og surrealistisk maler. Han eksperimenterer med mange stilarter undervejs, og i årene fra 1980 til hans død i 2001 udviklede han en selvstændig genre, som han kaldte for baroxysme, sammensat af ’barok’ og ’surrealisme’. Der er altså tale om surrealistiske kompositioner med referencer til den barokke stilperiode, og groteske scener fremtræder ofte med humor og ironi.

Vi er sikre på, at Else Raasum og Jean Moreaux har inspireret hinanden umådeligt i de 40 år, de levede sammen. Det tidlige formsprog med slyngede linjer i høj grad fælles for dem, og i rigtig mange tilfælde ser vi også, hvordan værkernes motiver og farveholdning spejler sig i hinanden. Men inspiration kan være så mange ting, og værket behøver ikke ligne den kilde, processen tog udgangspunkt i. Fælles inspiration kan komme fra det samme stykke musik, fra maden man spiste, vennerne man så, eller skænderiet bagefter. Og den kan komme fra den elskov man deler, og udsigten ud ad vinduet næste morgen. Måske malede han et billede, og hun formede en skulptur efter en fælles oplevelse.

I Palæfløjens smukke fysiske rammer viser vi nogle markante nedslagspunkter hos begge kunstnere. Vi viser forskelligheden og hver kunstners særegenhed, og samtidig har vi udpeget nogle værker, hvor vi i særlig grad ser samspillet mellem dem. Vi kalder dem for ’mødesteder’.

Udstillingen viser omkring 100 værker.

KUNSTNERAFTEN

27. MARTS 2023 KL. 19.00

Marlene Ringvad og Peter Morosum fortæller om udstillingens to kunstnere, det dansk/franske ægtepar Else Raasum og Jean Moreaux og den aktuelle udstilling i Palæfløjen.

Arrangementet er gratis og for alle.

Tilmelding til kunstneraften - klik her