Argumenter imod kvinder: Én mødte modstand, en anden blev overset og de fleste blev latterliggjort. Om Grevinde Danner, Inge Lehmann og alle de andre modige kvinder.

Ved Birgitte Possing, professor em., dr.phil.

”Du skal vide hvor mange inkompetente mænd, jeg var nødt til at konkurrere med – forgæves.” konstaterer jordskælvsforskeren Inge Lehmann i et tilbageblik på sit liv. Hun var stort set ene kvinde i en akademisk mandeverden i midten af 1900-tallet. Det var samtidig med at indenrigsminister Knud Kristensen i 1945 udbrød: ”Jeg ønsker ingen madammer i kabinettet”.

Hundrede år tidligere blev Louise Rasmussen, den senere grevinde Danner, mødt med stor modvilje af både borgerskab og aristokrati, der gjorde alt for at chikanere og latterliggøre hende. Men hun gjorde op med tidens normer og insisterede på at være et frit handlende og tænkende individ. Bl.a. stiftede hun en fond på Jægerspris Slot, der skal " yde fattige og ulykkelig stillede Pigebørn Ophold, Undervisning, Opdragelse og Uddannelse …” og i København oprettede hun Dannerhuset, oprindeligt for fattige fruentimmere af arbejderklassen, i dag et krisecenter for voldsramte kvinder og børn.

Foredraget sætter Danner og Lehmann ind i en kulturhistorisk sammenhæng, hvor kompetente kvinder bebrejdes for at gøre for lidt, for meget eller forkert. Kvinder bliver uanset kompetence- og erfaringsniveau reduceret til ”ikke (at) skulle have andre talenter end dem, der kun bor hos kvinden med rette” (William Marstrand, 1846). Mandens fejl er hans egen, kvindens fejl er kønnets.

(gennemføres i samarbejde med Roskilde Teater)

 

Tid og sted: Tirsdag den 17. september kl 19.15-21.00

Byens Hus/Den gamle byrådssal, Stændertorv 1

Pris : 150 kr

 

Tilmelding klik her

 

Birgitte Possings foredrag lægger op til to teateroplevelser, som Roskilde Teater har fået til byen om henholdsvis Grevinde Danner og jordskælvsforskeren Inge Lehmann.

DANNER – EN GREVINDE AF FOLKET torsdag 26. september, kl. 19.30//DETFYLDENDETEATER.DK
Spillested: Laboratoriet

JORDENS INDRE mandag 21. oktober, kl. 19.30//FOLKETEATRET.DK
Spillested: Lynghøj Teatersal

Se mere: www.roskildeteater.dk