Velkommen til Roskilde Folkeuniversitet foråret 2018


FORÅRSPROGRAMMET:


Deniz Serinci: Islamisk Stat

Dato: den 13. marts 19.00-21.00

Islamisk Stat

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag ved journalist og forfatter Deniz Serinci om Islamisk Stat med udgangspunkt i IS' historie og fremtid, finansiering.
Om foredraget: IS' historie og fremtid, finansiering. Hvad er deres rødder? Hvem står bag? Hvor er de på vej hen nu? Hvorfor ser vi så meget terror i Europa nu? Hvad med de danske Syrienskrigere - hvad har motiveret dem? Hvem er de - socioøkonomisk, uddannelsesmæssig baggrund. Hvordan forebygger vi radikalisering? Ifølge PET er 145 danskere taget til Syrien og Irak for at kæmpe, primært for IS. Heriblandt er 15-20 kvinder.  

Tilmeld dig foredraget "Islamisk stat" her


Henrik Engelbrecht: 2 foredrag i foråret 2018

Dato: den 21. marts 19.00-21.00:

Aksel Schiøtz

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag om Aksel Schiøtz ved statsprøvet musikpædagog fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Henrik Engelbrecht.

Om foredraget: Når man siger "Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne - fra ung talentfuld skolelærer i 30’erne med hang til jazz og kirkemusik, over tiden som operaelev ved Det Kongelige Teater, som feteret folkehelt og populær grammofonstjerne under krigen ... frem til den katastrofale sygdom og forsøget på en ny karriere som baryton og sangpædagog. Hør om den unge tenors kamp for at få foden indenfor på Det Kongelige Teater - hvor man mener, at man har rigeligt med tenorer i forvejen - og hør de bedste indspilninger med Aksel Schiøtz undervejs; både som operasanger, som "maskeret" tenor i popbranchen - og selvfølgelig i de danske sange.

Tilmeld dig foredraget "Aksel Schiøtz her


Dato: den 16. april 19.00-21.00 :

H.C. Andersen & Jenny Lind

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag om H.C. Andersen og den svenske operastjerne Jenny Lind ved statsprøvet musikpædagog fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Henrik Engelbrecht.

Om foredraget: I 1843 kommer den svenske sopran Jenny Lind til København. Hun er på vej mod en verdenskarriere, og er kendt under tilnavnet “den svenske nattergal”. Publikum på Det Kongelige Teater går amok i Jenny Lind-feber; der er en enorm merchandiseindustri, der leverer alt fra Jenny Lind påklædningsdukker, Jenny Lind-kager og Jenny Lind-vifter til endda – måske mindre flatterende – et Jenny Lind-komfur. Én af dem, der er i teatret, er H.C. Andersen. Han er forelsket, og belejrer hende med blomster, gaver og breve - men Lind er ikke interesseret i den mærkelige digter. For et af medlemmerne af Det Kongelige Kapel bliver Jenny Linds besøg en personlig katastrofe. Han er oboist, og han stjæler Jenny Linds dyrebare smykker fra hendes omklædningsrum. Han når at fortryde og sender dem tilbage pr. post inden han bliver arresteret – han er blevet set, da han stjal dem, og genkendt på postkontoret. Hans skæbne er nu i kongens hænder. Forfatteren og operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller om Jenny Lind, den langfingrede oboist og den forelskede H.C. Andersen.  

Tilmeld dig foredraget "H.C. Andersen & Jenny Lind her


Rasmus Wichmann: Den kolde krigs forfattere - atter aktuelle eller ufrivilligt morsomme?

Dato: 19. marts 19.00-21.00

Sted: Roskilde Bibliotek

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag om Den Kolde Krigs forfattere ved historiker Rasmus Wichmann

Om foredraget: Den Kolde krig satte sig ikke blot spor i landskabet med beskyttelsesrum og kaserner. Den satte også spor i sindet. Ikke mindst i populærkulturen.
Foredraget vil gennemgå temaer fra den kolde krig: Fra jordnære trusler som spionage og påvirkningsagenter, til løbske supercomputere, hjernevask, parasitter og atomkrig.
Vi gennemgår både de kendte, internationale forfattere som John le Carré og Ian Fleming, og danske forfattere som Svend Åge Madsen og Arne Herløv Petersen. Ikke mindst tager vi fat på glemte forfattere, der har fået fornyet aktualitet.

Tilmeld dig foredraget med Rasmus Wichmann her

 


Kristian Sund: Har du styr på din statistik?

Dato: Onsdag d. 11. april 17.00-19.00
Sted: Roskilde Universitetsbibliotek

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag ved Dr. Oecon Kristian Sund,
som vil fortælle om statistik i det post-faktuelle samfund.

Om foredraget: Har DU styr på hvad der er op og ned i vores post-faktuelle samfund? Vi bliver bombarderet med statistikker hver dag i medierne, men kan vi stole på dem? I dette humoristiske foredrag vil vi tage fat i nogle avisoverskrifter om alt fra økonomi til kriminalitet, og diskutere gennemsnit, normaldistribution, korrelation, og kausalitet. Forbered dig på en statistisk genopfriskning, og på nogle kvantitative overraskelser!  

Tilmeld dig foredraget med Kristian Sund her

 


Uwe Lindholdt: Madagaskar - Afrikas mærkelige ø

Dato: Onsdag d. 9. maj 19.00-21.00
Sted: Roskilde Bibliotek

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag om Madagaskar og øens befolkning, historie og natur ved cand.scient Uwe Lindhold. 

Om foredraget: Madagaskar, jordens fjerdestørste ø. Den blev adskilt fra Afrika og Indien for millioner af år siden. Den er befolket af mennesker af blandet afrikansk, indonesisk og arabisk herkomst. Den er hjem for fem procent af verdens plante- og dyrearter, hvoraf 80 procent er enestående for Madagaskar. Blandt de mest bemærkelsesværdige eksempler på biodiversitet er de mange halvaber( lemurer) og kamæleoner, tre endemiske fuglefamilier, baobabtræet, over 11.000 endemiske planterarter heraf 1000 orkideer, 155 pattedyr heraf 144 endemiske, 384 krybdyr heraf  367 endemiske og 230 paddearter heraf 229 endemiske. Madagaskars unikke dyre- og planteliv gør den til én stor naturpark med halvørken og savanne, frodige bjergområder, hvide sandstrande, jungle og regnskove – en naturrigdom, der ganske enkelt ikke findes magen til andre steder. På grund af øens voldsomme befolkningstilvækst, er det naturbeskyttende arbejde særdeles vigtigt.  Biolog Uwe Lindholdt vil fortælle om Madagaskar og især om naturen fra en tur hertil i efteråret 2015.

Tilmeld dig foredraget med Uwe Lindholdt her

 


Klaus Ebbesen: Jellings historie

Dato: Torsdag d. 31. maj 19.00-21.00
Sted: Roskilde Bibliotek

Roskilde Folkeuniversitet afholder et foredrag om Jelling-anlægets betydning ved danmarkshistorien
ved dr. phil. Klaus Ebbesen. 

Om foredraget: Jelling har en central placering i den tidlige danmarkshistorie. Det er Gorm den Gamle, Thyre Danebod og Harald Blåtands by. Mest synlige er de to store gravhøje, den lille kirke og den store runesten; kaldet Danmarks dåbsattest. I de senere år er også fundet en stor palisadeindhegning, sporene af en enorm skibssætning og andre vigtige fund . Hele anlægget har derfor måtte nytolkes. I foredraget fortæller jeg om de mange udgravninger og tolkningerne gennem tiden. Anlæggets enkelte dele, som de kendes i dag, bliver gennemgået og sat ind i deres kulturhistoriske sammenhæng. Med udgangspunkt i Jelling-anlægget fortælles den tidligste danmarkshistorie med hovedvægten på Harald Blåtands indsats.

Tilmeld dig foredraget med Klaus Ebbesen her
 


 
Følg os på Facebook - klik her

 


 

Kontakt:

Roskilde Folkeuniversitets programsekretariat roskilde-folkeuniversitet@ruc.dk

Læs mere om Roskilde Folkeuniversitet - klik her

For institutioner og foreninger - læs mere her

 

ARKIV - besøg vores arkiv

Afmeld nyhedsbrev