Blog-interview

Skrevet af Anne Klok
I forbindelse med den aktuelle udstilling ”Indiske billeder” i Kunsthuset bringer vi her på Kunsthusets blog et kort interview med de udstillende kunstnere.

Dhaneshwar Shah er født I New Dehli i Indien i 1979, og bor for øjeblikket i Beijing, hvor han studerer. Sunanda Khajuria er født i Panthal, Jammu i Indien.  

Med udgangspunkt i en række spørgsmål, giver kunstnerne nedenfor et kort indblik i deres kunst. De fortæller om stolthed, kunstnerisk teknik og om den inspiration, der fører til de færdige værker. Til sidst deler de ud af gode råd til nye og kommende kunstnere.


Stolthed og inspiration

Er der et af dine værker, som du er særligt stolt af? Hvad eller hvem inspirerede dig i fremstillingen af dette værk?

Dhaneshwar Shah: Det er svært for mig at udpege mit bedste værk – eller det værk jeg er mest stolt af. Jeg mener, at alle mine værker er udsprunget af min store inspiration fra stammekunst og aboriginal-kunst. Alle værker er et produkt af en lang arbejdsproces, mange ideer og hårdt arbejde. Heldigvis oplever jeg, at mange synes om min kunst. Fra min udstilling i Kunsthuset fremhævede de besøgende især "play with yellow", "deer with black" og "rabbit with blue". Jeg lagde mærke til, at nogle bedst kunne lide mit farvebrug, mens andre kunne lide formen og ideerne der afspejles I billederne. I disse billeder har jeg eksperimenteret med både traditionel og ny kunst og teknikker. Jeg synes dette giver en god balance mellem tradition og innovation.
Min kunst og mine teknikker er I høj grad inspireret af stamme- og aboriginal-kunst og den rene og autentiske filosofi bag disse. Dette kan bl.a. ses i de prikkede linjer, fede streger, de flade farver, humoren og gentagelser af former i mine værker.
Jeg kan godt lide at skabe ny mening, sprog, muligheder og dimensioner igennem min kunst.

Sunanda Khajuria: Jeg tror værkerne i serien " moving landscape " gør mig mest stolt. Jeg var inspireret af kinesiske bjergbilleder i produktionen af disse værker. I traditionelle kinesiske bjergmalerier er “at rejse” en meget stor del af oplevelsen i billederne. I mit private liv er rejser en meget vigtig del. Det er en måde for mig at få ny energi og nye ideer.
Mit arbejde afspejler deres egen virkelighed. En virkelighed og en fysisk manifestation af det jeg ser, reagerer på, tænker, oplever og husker.

 

Retning

Har du nogle råd du vil dele med nye og kommende kunstnere?

Sunanda Khajuria: Jeg synes generelt, at alle de nye kunstnere gør et flot stykke arbejde. De mangler blot lidt mere retning – og at den rette mulighed opstår. Mit forslag til dem er, at fokusere på deres arbejde og på deres ideer. Producér så meget som muligt og gør det så godt som muligt siger Sunanda.

Dhaneshwar Shah: For nye og kommende kunstnere mener jeg, at det især er vigtigt med en klar ide om hvor man vil hen, hvilken succes man ønsker og hvorfra man vil hente sin inspiration og kreativitet. På den måde kan de opnå stor succes.
Det er vigtigt at arbejde hårdt og være bevidst om egne evner og muligheder.

Når du får succes, så gør noget godt for andre og for samfundet slutter Dhaneshwar Shah.

 

Læs flere blog-indlæg fra Kunsthusets blog her